Amylase 20 år

Amylase har firat 20-årsjubileum

Lördagen den 29 oktober 2011 firade Amatörbryggarföreningen Amylase ett något försenat 20-årsjubileum. Evenemanget hölls på Drottning Kristinas jaktslott i Göteborg där 20 stycken förväntansfulla ölälskare hade samlats. Gruppen bestod av såväl nuvarande som tidigare medlemmar i Amylase. Till allas stora glädje fanns båda grundarna till Amylase, Tommy Sandström och Jonas Åvall, med denna kväll.

Dagen till ära hade en real ale på cask bryggts och på bild ser vi Tommy och Jonas banka in tappen genom keystonen. Conny Jonsson håller tunnan på plats.

Under kvällen avsmakades en försvarlig mängd olika öl. Några som är särskilt intressanta att nämna är en öl som ”Mohawken” Stefan Gustavsson, som tidigare varit medlem, hade med sig. Det var en raritet i form av en stark belgare från 1998 bryggd av Tommy Sandström. Brygdens namn är Noel de la Suedoise och smakade underbart med bibehållen kolsyra. Tommy undrade om det inte var alkoholmissbruk ”Hur kan någon hålla så länge på en flaska utan att röra den!!??”

Från Tommy fick vi höra att denna öl bryggdes i september 1998 med två olika jäststammar. Malten var allt man kan tänka sig från den belgiska marknaden. Då ölet inte jäste ut tillräckligt med Belgian ale jästen, tog Tommy till London ale-jäst i slutfasen på jäsningen.
Tommy fortsatte: ”Jag hade även tillsatt avkok på russin samt vaniljsocker i sekundären. Dessa bidrar bara till komplexiteten nu men har nog varit bullrigare tidigare genom åren. Det konstiga är att jag inte minns ölet från den tiden. Det kanske inte var så bra då men har verkligen vuxit och utvecklats med åren.”

En annan specialitet presenterades av Calle Tiger, föreningens egen jästexpert och Lambik-fantast. Naturligtvis var det en ”suröl” och den serverades från magnumflaska.

Som ni förstår så var det en mycket trevlig kväll, fylld med god öl och mat, samt en mängd anekdoter från föreningens långa historia. Vi hoppas att nästa 20 år blir lika trevliga …

Korta fakta om Amatörbryggareföreningen Amylase.

Föreningen bildades 1990 av Tommy Sandström och Jonas Åvall.
För närvarande har Amylase 12 bryggande medlemmar vilka träffas en gång per månad och då företrädesvis hemma hos någon av medlemmarna. Vid dessa möten brukar oftast en försvarlig mängd hembrygder ställas på bordet för bedömning, men även en hel del intressanta köpta öl provas.

En gång om året brygger medlemmarna tillsammans en vintagebryggd. Detta är en tradition som startade redan 1998 då ölen ”Amylase Millenium Vintage” bryggdes. Det var en Barley Wine, som i föreningen har uppnått en viss kultstatus. Den har vid varje provsmakning varit helt exceptionellt god. Nu finns det endast några få flaskor kvar och dessa förvaras på ett säkert ställe. En gång om året, vid den traditionella julfesten, plockas en flaska fram för andäktig avsmakning. Efter den mycket lyckade starten har vintage-ölen varit av olika typer, starka belgare, imperial porter, rököl etc. Alla alkoholstarka för att klara långlagring. Avsmakning av dessa öl är ett mycket trevligt inslag i vid våra julfester och att följa utvecklingen av en så lång serie av öl är spännande.
Föreningen arrangerar tillsammans med Svenska Hembryggareföreningen två bryggträffar per år i Göteborg. Dessa sommar- och vinterölsträffar brukar vara mycket välbesökta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *